Ιστορια Οδοντιατρικής

Σταθμοί στην παγκόσμια εξέλιξη της Οδοντιατρικής.

 

Στον Πολιτισμό της Κοιλάδας του Ινδού, περί το 2500 μ.Χ. υπάρχουν κατά τους αρχαιολόγους, σοβαρές ενδείξεις για τις πρώτες οδοντιατρικές επεμβάσεις. Ακολουθούν οι Σουμέριοι, οι Αιγύπτιοι,  οι Ετρούσκοι και φυσικά οι Έλληνες, που με τον Ιπποκράτη και τον Αριστοτέλη, θα θέσουν τις βάσεις της Ιατρικής με την επιστημονική παρατήρηση και καταγραφή και θα περιγράψουν εκτός όλων των άλλων και την νεογιλή και μόνιμη οδοντοφυία. Οι καταγραφές και οι απόψεις τους θα παραμένουν αναλλοίωτες στις πεποιθήσεις των γιατρών για αιώνες.

Μετά την πτώση του αρχαίου κόσμου και ενώ στην Ευρώπη επικρατεί ολοένα και περισσότερο η αμάθεια, οι προλήψεις και το σκοτάδι πάνω στη γνώση, η ιατρική μαζί με τις υπόλοιπες επιστήμες βρίσκουν γόνιμο έδαφος στη Μέση Ανατολή και με κέντρο την Βαγδάτη εξαπλώνονται  και ανθίζουν σε ολόκληρη την κατακτημένη Ισλαμική επικράτεια. Ανάμεσα στους μεγαλύτερους Άραβες γιατρούς της περιόδου πρέπει να μνημονευτεί ο Αλμπούκασις, που γεννήθηκε και έζησε στην Κόρδοβα της Ανδαλουσίας το 10ο αιώνα. Εκτός από το τεράστιο συγγραφικό του έργο που καταγράφηκε στην 30τομη ιατρική του εγκυκλοπαίδεια και πέρα από την επινόηση πλήθους χειρουργικών εργαλείων που με ελάχιστες παραλλαγές βρίσκονται σε χρήση μέχρι σήμερα, ο μέγας  ιατρός, περιέγραψε τεχνικές για την επανεμφύτευση των οδόντων, την κατασκευή τεχνητών δοντιών, τη διόρθωση της στρεβλοφυίας και την αφαίρεση της οδοντικής τρυγίας. Τα λαμπρά έργα των Αράβων γιατρών θα μεταφραστούν από τους λογίους  του 10ου και 11ου αιώνα και η επιστημονική ιατρική γνώση θα εισχωρήσει στα πανεπιστήμια και θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την λατινόφωνη Ευρώπη.

Στη Δύση κατά την περίοδο αυτή, οι καλόγεροι και ο κλήρος, ήταν οι μόνοι εγγράμματοι που εκτός από τα θρησκευτικά καθήκοντα, είχαν αναλάβει και την πραγματοποίηση κάποιων χειρουργικών επεμβάσεων ανάμεσα στις οποίες και τις εξαγωγές οδόντων. Όμως ο πάπας της Ρώμης είχε αντίθετη άποψη και απαγόρευσε στους ιερωμένους να πραγματοποιούν οποιαδήποτε αιματηρή επέμβαση σε ανθρώπους, γεγονός που δημιούργησε μεγάλο κενό στην υποτυπώδη έστω χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών.

Παρά ταύτα η ιατρική διδάσκεται στα λίγα πανεπιστήμια της Δύσης και την δυνατότητα για την δεκαετή εκπαίδευση που απαιτείται, έχουν μόνον ο κλήρος και οι γόνοι των πολύ πλούσιων οικογενειών. Η ιατρική κυρίως ασχολείται με την διάγνωση και την αντιμετώπιση των ασθενειών με την χορήγηση κυρίως βοτάνων.  Οι απλοί άνθρωποι για τις ανάγκες τους καταφεύγουν για βοήθεια στους πρακτικούς χειρουργούς και στους κουρείς, οι οποίοι  είναι κατώτεροι των γιατρών και στηρίζουν τις γνώσεις τους περισσότερο στην μαγεία και πολύ ολιγότερο στην επιστήμη.

Το έτος 1540 μπορεί να θεωρηθεί σταθμός στην επαγγελματική αναγνώριση των μετέπειτα οδοντιάτρων, αφού ο βασιλιάς Ερρίκος ο VIII της Αγγλίας, με νόμο του κοινοβουλίου θα παραχωρήσει και θα διαχωρίσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις στα μέλη της ένωσης Χειρουργών – Οδοντιάτρων του Λονδίνου. Ο χειρουργός δεν θα μπορούσε πλέον να κόβει μαλλιά ή να ξυρίζει, ο δε κουρέας δεν θα μπορούσε να ασκεί την πρακτική χειρουργική. Η μόνη κοινή δραστηριότητα που τους απέμεινε, ήταν η εξαγωγή των δοντιών.

 

Το 1530 στην Γερμανία εκδόθηκε από άγνωστο συγγραφέα το "ArtzneyBuchlein" και ήταν το πρώτο βιβλίο που αναφέρεται αποκλειστικά στην οδοντιατρική.

ANd9GcSXqcNPDggoRkDR6Y1DxGCZY4J3TFByoqqhoizGgxLigZ1vwhTz 00

 

Το 1685 ακολουθεί η έκδοση του πρώτου εγχειριδίου, OperatorfortheTeeth, από τον Άγγλο CharlesAllen. Τέλος από τον Pierre Fauchard, ένα Γάλλο γιατρό, δημοσιεύεται το 1728 το βιβλίο του Ο Χειρούργος Οδοντίατρος, μια πραγματεία για τα δόντια, η οποία τον καθιερώνει σαν τον πατέρα της σύγχρονης οδοντιατρικής.

180px-Fauchard-drill

Οδοντογλύφανο        Χειρ. Εργαλεία στόματος και οδοντάγρες

 

Τελειώνοντας θα πρέπει να μνημονευθεί, ότι καθοριστικό ρόλο στην ανέλιξη της οδοντιατρικής επιστήμης και στην εκπαίδευση των οδοντιάτρων, απετέλεσε η ίδρυση το 1824 της πρώτης Πανεπιστημιακής Οδοντιατρικής Σχολής στην Βαλτιμόρη των Η.Π.Α.

 


Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Λίστα εκδηλώσεων

Δεν υπάρχει προσεχές εκδήλωση

ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κοζάνη

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πτολεμαίδα

logo osk white

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ
 
Τριανταφυλλίδη 19, Κοζάνη T.K. 501 00
Τηλέφωνο:  24610 22139
Φάξ:  24610 28604
Copyright www.oskozanis.gr © 2021. Design by Kostas Tsampalis